OM Mommy

Anyaság - Jóga - Harmónia

A kihívást jelentő reggeli rosszullétek és ami mögötte van

2024. április 17. 14:39 - Om Mommy

Ha voltál már várandós biztosan emlékszel, azokra a kihívást jelentő reggelekre az első trimeszterben, amikor azt próbáltad kitalálni, hogy melyik a legrövidebb út a fürdőszobába (ha meg még nem vártál babát és úgy olvasod ezt a bejegyzést, akkor készülj fel erre az időszakra:)

De mi is történik ilyenkor a babánkkal, velünk, és ami a legfontosabb, hogyan vészeljük át ezeket az örökkévalóságnak tűnő napokat, heteket?

Az első négy hétben beszélünk a korai szakaszról, azaz a csírahólyag állapotról. Az embrió beágyazódik a méhnyálkahártyába, mérete nagyjából 3 mm.

Az 5-8.hét az embrionális szakasz, azaz a formálódás időszaka. Elkezd verni a szív, kialakulnak a köldökzsinór erek és a méhlepény, ami a szervezetünkkel tart fenn kétirányú kapcsolatot, kialakul a tápcsatorna. Megjelennek a karrügyek, tenyér, ujjak és felismerhető a fej és a száj. A magzat hossza 11-14 mm.

A 9-12.hét a korai magzati szakasz, a kialakulási folyamatok időszaka. Megjelennek a fülkagylók, minden szerv kialakul, a magzat képes reagálni a fájdalomra, kimutatható a vérnyomás. Körülbelül 50 mm a magzat.

Ez a fejlődési folyamat úgy hat ránk Kismamákra, hogy gyakorivá válik mindennapjainkban az aluszékonyság, a fáradékonyság, az ingerlékenység és legfőképp a hányinger és a hányás.

A nyugati orvoslás szerint a hányingert a szervezetben megemelkedett HCG (human chorionic gonadotropin) hormon okozza, amit az embrió lepényszövete termel.

A holisztikus felfogás (ami mind a jógagyakorlásra, mind a keleti orvoslásra jellemző)szerint a reggeli rosszullétben szenvedő Nők a megváltozott élethelyzetük, állapotuk ellen küzdenek. Tudatosul bennük (bennünk), hogy milyen lemondásokkal jár majd a következő 9 hónap és utána mekkora fordulatot vesz majd az életünk. Az ismeretlentől való félelem, a határozatlanság érzése is okozhatja az elutasítást, ami testi szinten hányás formájában bontakozik ki. 

A legjobb gyógyír tudati szinten az elfogadás és a megengedés. Minél hamarabb megbékélünk az új élethelyzettel, annál hamarabb leszünk túl rajta. Reggelente amikor tapasztalod a rosszullétet (akár még az ágyban fekve) ismételgetheted magadban, hogy "A változás életem természetes rendje. Szeretem és örömmel fogadok minden változást az életemben". Ezt használhatod egy pozitív megerősítésként, felírhatod magadnak egy papírra is, hogy mindig a szemed előtt legyen és emlékeztesse elméd a saját szankalpádra.

A mostani várandósságom első trimeszterében én is tapasztaltam olyan erős reggeli rosszulléteket, amelyek az előző kettőnél nem voltak jellemzőek. Ha a holisztikus nézőpont szerint nézem, talán bennem is megfogalmazódott a határozatlanság és a félelem érzése. Másik két gyermekem már iskolába járnak, átalusszák az éjszakákat és rengeteg élményt gyűjtünk hetente, mert sokat programozunk, kirándulunk. 37 évesen, saját életmódstúdióm megnyitása után (első vállalkozásom elindítása után)egy hónappal kislányunk úgy döntött, neki most kell megérkeznie a családunkba. 

Mert ez a tökéletes idő.

És az én szankalpám pedig az lett:

"Az élet csak olyan feladatot ad nekem, amit képes vagyok megoldani".           

Namaste

 

 

 

 

 

 

385537099_2052628275135985_3688023788614205273_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ommommy.blog.hu/api/trackback/id/tr2218383263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása