OM Mommy

Anyaság - Jóga - Harmónia

Amikor gyökereink mélyen vannak, nincs az a vihar, ami kibillent

2024. április 22. 20:21 - Om Mommy

A Föld napja kapcsán az volt az első gondolatom, hogy mennyit ad nekem a természet és milyen hatalmas energiával tudja megtölteni a testem, lelkem egy-egy nehezebb napon. Szerencsések vagyunk, mert Veresegyházon ahol élünk csodálatos természeti adottságok vannak, így könnyű akár a hétköznapokban is kiszaladni a tóhoz vagy az erdőbe egy kis energiatöbbletért.

Ilyenkor annak érdekében, hogy minél jobban kapcsolódjak az anyatermészet éltető forrásához a Vriksászanát azaz a Fa pózt szoktam gyakorolni.

Energetikailag harmonizálja az első csakránkat, a gyökér csakrát, ami a gerincoszlop aljánál, a keresztcsont és a farkcsont között helyezkedik el. A muládhara csakra szilárd talajt ad a lábunk alá, amelyre felépíthetjük életünket. Terveink végrehajtásához erőt kölcsönöz, az anyagi biztonság, családalapítás megteremtését erősíti.

Tudati szinten segít koncentrálni, kiegyensúlyozni az elmét és rendezni a gondolatainkat, hogy tiszta legyen a tudatunk. A nyugalom és higgadtság megőrzése fontos az egész várandósság ideje alatt, amit lássuk be nehéz betartani. Nemrégiben ellátogattam Dr. Anurag Pandley ájurvéda professzorhoz, aki a konzultáción azt ismertette velem, hogy egy percig tartó stressz állapot az Édesanyában, a pocakunkban növekvő babánkra tízszeresen hat, tehát neki egy tíz percig tartó intervallumot jelent, aminek hatásai kisgyermek korban jelenhetnek meg. Ezért fontos a jógagyakorlás és a meditáció, hogy ezt a nyugalmi állapotot minél hosszabb ideig tudjuk fenntartani.

Testi szinten a mozgás szervrendszerére hat: erősíti a combot, térdet, bokát valamint a far izmait. Segít a bokasüllyedést megszüntetni és javítja a tartásunkat. A szívet erősíti, fokozza a vérkeringést és javítja az egyensúlyérzékünket, ami igencsak fejlesztésre szorul főleg az utolsó trimeszterben.

A póz egyenletes, mély és áramló lélegzetvétellel való kitartásában érezhetjük az összes jótékony hatást, amit alkalmazni tudunk a várandósság különböző szakaszaiban, legfőképp a szülés előtti hetekben, amikor kételyek fognak el minket, hogyan hogyan leszünk túl rajta. A rendszeres gyakorlás ilyen esetekben emlékezteti elménket, a földanyával megerősített kapcsolatunkra és arra a képességünkre, hogy harmóniában vagyunk a föld erejével.

Ennek köszönhetően leszünk képesek bármire ás válunk igazi OM Mommy-vá.

 

 

 

 

 

 

434106936_1452339118710544_5285197326989913485_n.jpg

Szólj hozzá!

A kihívást jelentő reggeli rosszullétek és ami mögötte van

2024. április 17. 14:39 - Om Mommy

Ha voltál már várandós biztosan emlékszel, azokra a kihívást jelentő reggelekre az első trimeszterben, amikor azt próbáltad kitalálni, hogy melyik a legrövidebb út a fürdőszobába (ha meg még nem vártál babát és úgy olvasod ezt a bejegyzést, akkor készülj fel erre az időszakra:)

De mi is történik ilyenkor a babánkkal, velünk, és ami a legfontosabb, hogyan vészeljük át ezeket az örökkévalóságnak tűnő napokat, heteket?

Az első négy hétben beszélünk a korai szakaszról, azaz a csírahólyag állapotról. Az embrió beágyazódik a méhnyálkahártyába, mérete nagyjából 3 mm.

Az 5-8.hét az embrionális szakasz, azaz a formálódás időszaka. Elkezd verni a szív, kialakulnak a köldökzsinór erek és a méhlepény, ami a szervezetünkkel tart fenn kétirányú kapcsolatot, kialakul a tápcsatorna. Megjelennek a karrügyek, tenyér, ujjak és felismerhető a fej és a száj. A magzat hossza 11-14 mm.

A 9-12.hét a korai magzati szakasz, a kialakulási folyamatok időszaka. Megjelennek a fülkagylók, minden szerv kialakul, a magzat képes reagálni a fájdalomra, kimutatható a vérnyomás. Körülbelül 50 mm a magzat.

Ez a fejlődési folyamat úgy hat ránk Kismamákra, hogy gyakorivá válik mindennapjainkban az aluszékonyság, a fáradékonyság, az ingerlékenység és legfőképp a hányinger és a hányás.

A nyugati orvoslás szerint a hányingert a szervezetben megemelkedett HCG (human chorionic gonadotropin) hormon okozza, amit az embrió lepényszövete termel.

A holisztikus felfogás (ami mind a jógagyakorlásra, mind a keleti orvoslásra jellemző)szerint a reggeli rosszullétben szenvedő Nők a megváltozott élethelyzetük, állapotuk ellen küzdenek. Tudatosul bennük (bennünk), hogy milyen lemondásokkal jár majd a következő 9 hónap és utána mekkora fordulatot vesz majd az életünk. Az ismeretlentől való félelem, a határozatlanság érzése is okozhatja az elutasítást, ami testi szinten hányás formájában bontakozik ki. 

A legjobb gyógyír tudati szinten az elfogadás és a megengedés. Minél hamarabb megbékélünk az új élethelyzettel, annál hamarabb leszünk túl rajta. Reggelente amikor tapasztalod a rosszullétet (akár még az ágyban fekve) ismételgetheted magadban, hogy "A változás életem természetes rendje. Szeretem és örömmel fogadok minden változást az életemben". Ezt használhatod egy pozitív megerősítésként, felírhatod magadnak egy papírra is, hogy mindig a szemed előtt legyen és emlékeztesse elméd a saját szankalpádra.

A mostani várandósságom első trimeszterében én is tapasztaltam olyan erős reggeli rosszulléteket, amelyek az előző kettőnél nem voltak jellemzőek. Ha a holisztikus nézőpont szerint nézem, talán bennem is megfogalmazódott a határozatlanság és a félelem érzése. Másik két gyermekem már iskolába járnak, átalusszák az éjszakákat és rengeteg élményt gyűjtünk hetente, mert sokat programozunk, kirándulunk. 37 évesen, saját életmódstúdióm megnyitása után (első vállalkozásom elindítása után)egy hónappal kislányunk úgy döntött, neki most kell megérkeznie a családunkba. 

Mert ez a tökéletes idő.

És az én szankalpám pedig az lett:

"Az élet csak olyan feladatot ad nekem, amit képes vagyok megoldani".           

Namaste

 

 

 

 

 

 

385537099_2052628275135985_3688023788614205273_n.jpg

Szólj hozzá!

Így lett az életem része a jóga

2024. április 10. 17:04 - Om Mommy

Emlékszem amikor először a jógaszőnyegre léptem.

Szinte zavart az a csend és nyugalom, ami körülvett. A ráhangolódásnál az óra elején a nadrágomat igazgattam és az óra felénél amikor mindenki fókuszált a belső énjére, én az óra mutatóját figyeltem fél szemmel, hogy mikor halad már előre.

Aztán jött egy törés az életemben és egyik napról a másikra változott meg minden. Akik körülöttem voltak és látták a mindennapjaim, azt várták mikor fogok összezuhanni, mert másokkal évek alatt történik mindaz, ami velem pár nap leforgása alatt. De mivel két csöppség volt az oldalamon, ezért tartanom kellett magam.

És ekkor már nem ráléptem a jógaszőnyegre, hanem megérkeztem.

Élveztem és hálával fogadtam a csendet és a nyugalmat, ami körülvett. Az óra felénél amikor mindenki fókuszált a belső énjére, én a könnyeimet törölgettem és éreztem, ahogy tisztulnak a gondolatok a fejemben és oldódnak a blokkok, teret adva az áramló energiának ami az erőt adta a talpra álláshoz.

Édesanyaként számtalan helyzet adódik az életben, amikor helyt kell állnunk. Az a verzió nem működik, hogy "Majd lesz valahogy". Fel kell készülnünk minden eshetőségre, mert gyermekeink számára mi vagyunk az alfa és az omega. Az Anyaság nem onnantól kezdődik, amikor világra hozzuk gyermekünket, hanem a fogantatás pillanatától. Onnantól már felelősséggel tartozunk, hiszen életmódunk kihat a pocakunkban növekvő babánkra mind testileg, mind lelkileg.

Ezért végeztem el a kismama jóga képzést, hogy Édesanyáknak a legelső perctől kezdve támogatást nyújtsak az Anyává válás útján és már a várandósság is nyugodt és harmonikus legyen.

A kismama jóga foglalkozásokon a hagyományos ászanák mellett amazóniai természeti népek ősi, szülést megkönnyítő lágy mozdulatait is gyakoroljuk. Ezek segítenek mind a várandósság alatt felmerülő problémák (derékfájás, vizesedés) enyhítésében illetve megelőzésében, ízületek mozgékonyságának javításában valamint izmok és gát izmainak erősítésében. Az óra során alkalmazott légző gyakorlatok nyugtatják az idegrendszert és növelik a tüdő vitálkapacitását. A mély relaxáció - azaz a jóga nidrá - hozzájárul a szorongások és a feszültségek oldásában.

Az első két várandósságom alatt hagyományos kismama tornára jártam, de most a 13.héttől kezdve gyakorlom a jógát hetente van, hogy 2-3 alkalommal. Saját tapasztalatom az, hogy ez az egyik legkönnyedebb várandósságom, minimális derékfájással és az aggódás helyett inkább kellemes izgatottság van bennem a szüléssel kapcsolatban. 

Hálás vagyok, hogy ezt megtapasztalhatom és remélem minél messzebbre tudom a hírét vinni a jóga csodálatos hatásának.

meditacio-5_honap.jpeg 

Szólj hozzá!

Köszöntelek az OM Mommy személyes blog oldalamon!

2024. január 30. 12:34 - Om Mommy

Mindig csodáltam azokat az Édesanyákat akik három vagy annál több gyermeket nevelnek.

Mindig elgondolkodtam azon, hogy milyen logisztikát és szervezettséget igényelhet, hogy mindenki a helyén legyen a megfelelő időbenAztán mindig tovább fűztem a gondolatmenetet, hogy vajon hány kiló csirkemellből készül a rántott husi a vasárnapi ebédhez...

De úgy voltam vele nekem nem szükséges ezen töprengenem, hiszen van két gyönyörű gyermekem, ráadásul egy kisfiú, egy kislány, én már köszönöm megvagyok. Igen ám, de az élet váratlan fordulatot hozott és egyedülálló Édesanya lettem két csöppséggel az oldalamon.

Aztán jött Péter, az álomszép esküvőnk, a teljes boldogság és amikor azt hittem ezt már nem lehet tovább fokozni, kiderült mégis lehet.

23 hete újabb fordulatot vett az életem és idén nyáron már én is a három gyermeket nevelő Édesanyák klubjába fogok tartozni. Így viszont személyesen fogom megoldani a rejtélyt amit ígérem megosztok majd Veletek.

Nagyon hálásnak és szerencsésnek érzem magam, hogy van lehetőségem még egyszer megtapasztalni ezt a csodálatos 9 hónapot főleg kismama jógaoktatóként.

A kismama és baba-mama jógaoktató képzést tavaly nyáron végeztem el. Előző két várandósságom alatt csak kismama tornára jártam. Viszont amit most tapasztalok a mindennapi jógagyakorlással és meditációval az valami csoda és életem minden területére kihat.

Veresegyházon levő FitoTraining Életmód Stúdiómban a hozzám járó Kismamákkal van lehetőségem ezt a tapasztalatot megosztani. Ezúttal viszont szeretnék még több várandós Édesanyának segíteni, azért hogy az a 9 hónap tényleg varázslatos, és az azt követő időszak pedig szorongásmentes és örömteli legyen az egész családnak.

Az OM nemcsak két betű, hanem a mindenséget jelenti és azt, hogy

Igen, amit keresel, az létezik.

becomefamily.jpeg

 

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása